Onderhoud Elektrische Fiets – Tips Voor Een Langere Levensduur!

onderhoud elektrische fiets

Wat komt er kijken bij het onderhoud van een elektrische fiets

Er worden tegenwoordig steeds meer elektrische fietsen verkocht. Dat is ook wel begrijpelijk, omdat je met een elektrische fiets lekker in de buitenlucht kan rijden, zonder dat je overdreven moe wordt. In het begin waren het vooral de ouderen die gebruik maakten van de elektrische fiets. Tegenwoordig zijn er ook veel jongeren die een elektrische fiets hebben. Ze gaan er mee naar school. Dat is zeker het geval wanneer de afstand, die afgelegd moet worden, groot is. Vaak wordt er met een groep gefietst. Wanneer er een aantal zijn die een elektrische fiets hebben, is dat ook voor de anderen een noodzaak. Zij willen niet achterblijven en met de groep mee kunnen fietsen. Het is een kostbaar bezit. Ze zijn niet goedkoop. Om lang van een elektrische fiets gebruik te kunnen maken, zijn er een aantal onderhoudstips die in acht moeten worden genomen.

Onderhoudstips voor de electrische fiets

In principe is het onderhoud, dat moet worden uitgevoerd aan elektrische fiets, niet veel anders dan aan een normale fiets. Het onderhoud dat aan een elektrische fiets moet worden gedaan is sterk afhankelijk van het aantal kilometers. Het meeste onderhoud kun je zelf aan de elektrische fiets doen. Het zijn meer de complexe zaken die je beter door de fietsspecialist kunt laten uitvoeren.

Wanneer je regelmatig fietst, is het verstandig om met een vaste regelmaat je banden te controleren. Dat moet je ook tijdens de wintermaanden doen wanneer je minder fietst. Indien je banden te zacht staan, heb je meer rolweerstand en zal je niet lekker kunnen fietsen.

Maak je fiets regelmatig schoon. Bewegende delen moet je smeren. Indien er aan je fiets verchroomde delen zitten, moet je deze met een roestwerend middel insmeren.

Controleer of alle verbindingen nog goed vastzitten.

Het is ook van belang dat je de remblokjes controleert. Je zal merken dat de remblokjes bij elektrische fietsen sneller slijten dan bij gewone fietsen.

Van groot belang is dat je verlichting goed werkt.

De accu; In principe is een accu van een elektrische fiets onderhoudsvrij. Voor een lange levensduur van de accu is het verstandig de elektrische fiets regelmatig te gebruiken. Het proces van het laden en ontladen houdt de accu in een goede conditie. Omdat een accu bij lage temperaturen niet zo goed werkt is het verstandig om hem tijdens de wintermaanden gewoon ik huis te bewaren. Indien de accu leeg is moet hij direct worden opgeladen. Een diepte ontlading is slecht voor de accu. Hij kan er zelfs onbruikbaar van worden.

Het onderhoud vergt dus in principe niet veel meer dan voor een gewone fiets. Een elektrische fiets is een gewild object. Laat hem nooit onbeheerd achter. Er worden veel elektrische fietsen gestolen. Daarom is het van groot belang dat de schooljeugd de elektrische fiets voorziet van meerdere sloten, zeker als hij in een onbewaakte stalling wordt geplaatst.